Risk för åldersdiskriminering trots ny lag

Den nya diskrimineringslagen som börjar gälla från årsskiftet tillåter att människor kan fortsätta diskrimineras på grund av ålder. Det menar Margo Ingvardsson som arbetar för Forum 50 plus.

Lagens skrivningar om åldersdiskriminering är alldeles för tandlösa menar Margo Ingvardsson.

– Det är en mycket klen lagstiftning, med alldeles för många möjligheter till undantag från lagstiftningen. Undantag som jag är rädd för kan bli rent godtyckliga. Till exempel att arbetsgivaren inte behöver följa lagen om det blir för dyra introduktionskostnader på arbetsplatsen i förhållande till personens ålder för att anställa någon då, över en viss ålder, säger Margo Ingvardsson som arbetar för Forum 50 plus.

Sverige är sist i EU med att förbjuda åldersdiskriminering, trots krav från EU under många år, och Sverige har också kritiserats hårt för det.  Men nu finns alltså en ny lag som skall börja gälla från den 1 januari 2009.

Diskrimineringslagen skall skydda mot diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion, funktionshinder, sexuell läggning, könsöverskridande läggning och så ålder.

Förbudet mot diskriminering gäller i princip alla samhällsområden, utom just för åldersdiskriminering. Där gäller det bara arbetsliv och utbildning.

Men det finns massor av andra områden där äldre diskrimineras, och där det kan fortsätta menar Margo Ingvardsson.

– Den här lagen gäller ju bara arbetslivet. Den övriga diskrimineringslagstiftningen gäller ju faktiskt hela samhället, varor, tjänster, hälso- och sjukvård. Men eftersom lagen gällande ålderdiskriminering bara gäller arbetslivet, så blir det ju därmed någon slags tyst sanning att det fortfarande är tillåtet att diskriminera på de andra områdena.

Men görs det då?

– Ja visst. Det händer ju att folk blir nekade att köpa bostadsrätter för att bostadsrättsföreningen inte vill ha in fler äldre. Folk blir nekade att ta banklån. Vi vet ju också att trots att det inte får förekomma åldersgränser, eller ålder som prioritering, i sjukvården så görs det i alla fall, säger Margo Ingvardsson.

Men Nyamko Sabuni som är den ansvariga ministern verkar mindre bekymrad. 

– Eftersom vi anser att det är en viktig fråga så har vi i propositionen där vi säger att detta måste utredas, så får vi se vad vi får för resultat av utredningen, säger jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

Tycker du själv att det borde vara fler områden som åldersdiskrimineringen rör?

– Det har jag svårt att ta ställning till just nu. Jag har inte alla för och nackdelar som skulle kunna gälla och om vi bara ska säga generellt alla områden, så därför måste jag få återkomma i frågan när utredningen tillsätts och är klar med sitt arbete.

När ska utredningen tillsättas?

– Jag har ingen tidsram just nu, men eventuellt under mandatperioden, säger Nyamko Sabuni.

Marie-Jeanette Löfgren
marie-jeanette.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".