FRA-lagen

Internationella företag kan nobba Sverige

Stora internationella IT-företag som vill investera kan komma att nobba Sverige efter att FRA-lagen om signalspaning gått igenom.

Det handlar om investeringar i 100-miljonersklassen och många arbetstillfällen som kan gå förlorade eftersom företag känner oro. Det säger Bengt-Åke Ljudén som är försäljningschef på Invest in Sweden Agency (ISA), en statlig myndighet som försöker attrahera utländska företag att investera i Sverige.

– Vi har jobbat med många klienter här som har visat på tveksamhet och som känner att man inte kan garantera integriteten hos sina kunder. Då finns det ju andra alternativ för dem, andra länder man kan lägga det i, där man slipper den problematiken.

Sverige har bra förutsättningar när det kommer till energitillgång och det kyliga klimatet är bra för servrarna. Så tycks många internetoperatörer resonera när de letar efter ställen att förvara sina servrar och bygga upp sina datacentraler på, där in och utgående trafik ska hanteras.

Men sedan FRA-lagen om signalspaning röstades igenom så kan Sverige nog glömma många av de investeringarna. Det menar Bengt-Åke Ljudén som arbetar med att attrahera utländska företag att investera i Sverige genom den statliga myndigheten Invest in Sweden Agency.

Det är diskussionen
om vad som händer med människors integritet när Försvarets Radio Anstalt, FRA, nu kommer att få rätten att ta del av all telefon- och internettrafik som passerar landets gränser i kabelnäten.

Bengt-Åke Ljudén har varit i kontakt med ett tiotal företag som känner sig mycket tveksamma till Sverige nu. Vilka vill han inte säga, men han menar att det kan innebära en stor förlust för landet.

– Det är stora investeringar som kan vara i flermiljardersklass, och en hel del arbetstillfällen. Våra klienter har varit väldigt tydliga med att kommer den här lagen till stånd så kommer det vara kraftigt försvårande för att lägga sin verksamhet i Sverige, säger Bengt-Åke Ljudén.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".