Majs torkas för att användas till biobränsle. Livsmedelskrisen skylls nu på biobränsleproduktionen. Foto: Scanpix.

Strid i Europaparlamentet om biobränsle

Det har blåst upp en hård strid i Europaparlamentet om biobränslen. Striden gäller EU-kommissionens miljömål för transportsektorn om tio procent biobränslen senast 2020.

Nu vill en del parlamentariker dämpa eller helt slopa den målsättningen eftersom produktionen av bioenergi pekats ut som skyldig till de höga livsmedelspriserna.

– Det finns en potentiell risk om kollision med matproduktion. Inte på kort sikt, men kanske på lång sikt. Det finns en potentiell risk att marker som i dag innehåller stor biologisk mångfald, till exempel tropiska skogar, stryker med i jakten på biobränslen. Vi vill alltså skynda långsamt, säger Anders Wijkman, kristdemokratisk EU-parlamentariker.

Anders Wijkman är miljöutskottets rapportör i Europaparlamentets behandling av biobränslefrågan. Han anser att EU-kommissionens bindande mål på tio procent biobränslen i transportsektorn senast 2020 ska sänkas till åtta procent.

Produktionen av biobränslen av bland annat majs, vete och sojabönor blev kontroversiell när livsmedelspriserna började stiga.

Nu finns det förhoppningar om att det snart ska bli lönsamt att utvinna nya drivmedel från cellulosa.

– Att i ett sådant läge tuta på och köra mot ett mål på tio procent känns inte ansvarsfullt, säger Anders Wijkman.

Frågan om biobränslen har blivit en stor stridsfråga i Europaparlamentet. Tioprocentsmålet försvaras lika hett av bland annat socialdemokraten Göran Färm och en majoritet i det mäktiga industriutskottet.

– Jag tror att biobränslen är en absolut nödvändig del om vi ska nå en bättre klimatpolitik. Att ge upp målet redan nu innan det på allvar är fastställt, det tycker jag skulle skaka hela trovärdigheten i EU:s klimatpolitik.

De EU-parlamentariker som står fast vid målet på tio procent biobränsle i transportsektorn påpekar att där även ingår elenergi och biogas som inte konkurrerar med livsmedelsproduktionen. Biogas tillverkas bland annat av toalettavfall.

Enligt Göran Färm är det djupt olyckligt att EU:s miljömål kolliderat med den internationella livsmedelskrisen.

– I bland skyller man hela livsmedelskrisen med stigande matpriser och alltihop på biobränsleproduktionen. Det tror jag är helt fel. Det är klart att det är en del i det hela, men det är en ganska liten del. Det är mycket annat som skapat matprisproblemet.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".