Situationen i Zimbabwe allt värre

Situationen i Zimbabwe förvärras hela tiden, både vad det gäller matbristen och det ökande våldet i samband med valet om en vecka. Nu kräver människorättsorganisationen Human Rights Watch att Sydafrika slutar att massdeportera Zimbabwier som befinner sig olagligt i landet.

I torsdags hittades kropparna från sammanlagt tolv människor på olika platser i landet och enligt människorättsorganisationen Amnesty har de flesta blivit torterade till döds.

Enligt vittnesuppgifter har de förts bort av anhängare till regeringspartiet Zanu-PF tillsammans med beväpnade män. Dessutom har det kommit ögonvittnesrapporter om soldater som under vapenhot uppmanar bybor att rösta på Mugabe.

Samtidigt förvärras hela tiden matbristen i Zimbabwe. Förra året producerades till exempel bara en tiondel av den mängd majs man producerade under 90-talet.

Enligt en FN-rapport beror det bland annat på förfallen infrastruktur, elbrist och att det inte finns utsäde och gödsel. I början av nästa år hotas nästan hälften av befolkningen av svält om inte läget förbättras.

Det här har gjort att nya utsatta grupper av människor flyr landet. Det berättar Liselott Ferdejn Verduijn som arbetar på IOM, International organisation for Migration, en av få organisationer som fortfarande tillåts arbeta aktivt i Zimbabwe.

– Vi ser mycket fler kvinnor och barn som rör sig över gränserna i dag än vad vi gjorde för några år sedan, det har förändrats. Barn som reser utan föräldrar. Vi ser också att det helt klart finns mycket mer utsatthet i den här gruppen av invandrare som kommer över gränsen.

Situationen gör att en annan organisation, människorättsorganisationen Human Rights Watch, nu kräver att massdeporteringarna från Sydafrika stoppas eftersom Sydafrikas president Thabo Mbeki och hans regering inte lyckats hjälpa till att lösa den politiska krisen i grannlandet.

Medlaren Mbeki har å sin sida uppmanat Zimbabwes president Robert Mugabe att ställa in valet och förhandla med oppositionsledaren Morgan Tsvangirai om en delning av makten.

Jenny Sanner Roosqvist, Johannesburg
jenny.roosqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".