Över 400 gripna i USA-bolånehärva

I spåren av den amerikanska bolånekrisen har amerikanska myndigheter delgivit drygt 400 personer misstanke om olika bedrägerier.

Ett 60 tal personer har gripits bara de senaste dagarna, enligt det amerikanska justitiedepartementet. I hela USA jagar nu utredare personer som misstänks för bedrägerier med anknytning till bolånemarknaden. De brott det hanldar om är bland annat bluff med kreditvärderingar, att fastigheter övervärderats eller falska anställningskontrakt använts.

I vissa fall har brottslingar lurat husägare att betala för falska försäkringar som ska skydda dem mot utmätning. Sammanlagt rör det sig alltså om 400 personer som delgivits misstanke om brott de senaste tre månaderna.

Samtidigt visar amerikansk tv visar två prydligt kostymklädda män som grips och leds bort av polisen på Manhattan i New York- det är två tidigare toppförvaltare vid den krisdrabbade banken Bear Stearns nu misstänkta för bedrägerier. Enligt FBI ska förvaltarna ha ansvarat för de fonder som förra året kollapsade och som bidragit till finanskrisen.

Förvaltarna anklagas för att ha kommit med vilseledande uppgifter för att förhindra att investerate skulle dra sig ur placeringarna. Men förvaltarnas advokater menar att de två blivit till syndabockar. I kölvattnet av USA:s bolånekris som skapat stora problem för bland annat banker och husägare har en global finanskris uppstått där tusentals mist jobben.

Beatrice Janzon. New York
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".