Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Alla sjöräddningslarm inte nöd

Midsommarfirande innebär för många svenskar att ge sig ut på sjön. Något som kan verka allt farligare. I helsidesannonser framhäver Sjöräddningssällskapet att antalet sjöolyckor under föregående år ökade med 60 procent i Stockholmstrakten. Men uppgiften är fel.

– Det är inte nödsituationerna som ökat, det är antalet båtar båtar som slitit sig som ökat. Det är samtalen mellan SOS Alarm och Sjöräddningscentralen som ökat. Det är inte att folk gör sig mer illa än tidigare, säger chefredaktör Erling Matz på Svenska Kryssarklubbens tidning På Kryss.

Erling Matz har tillsammans med en kollega granskat alla Sjöfartsverkets rapporter om sjöräddningsinsatser från föregående år.

Bakgrunden till deras nyfikenhet var att Sjöfartsverket tidigare i år presenterade statistik som visade att antalet sjöräddningsinsatser ökat kraftigt. I Stockholmsområdet med så mycket som 60 procent. Men det visade sig att det var långt ifrån alla rapporter som rörde regelrätta nödsituationer:

– Det vi häpnade över då var hur mycket av det här som inte är några olyckor överhuvudtaget eller inte ens missöden. Det kan vara en fru som är orolig för sin man som är ute och fiskar. Och det sätts igång ett sjöräddningslarm och han har fått så mycket fisk att han glömt bort sig. Och det är ingen olycka, en lycka för honom men ingen sjöolycka.

Även Sjöfartsverket häpnade över statistiken och genomförde en egen utredning för att ta reda på vad som låg bakom. Ulf Hallström, chef på sjöräddningsenheten, Sjöfartsverket:

– Det var ganska exakt som vi misstänkte att det var, ett ökat antal beredskapslägen och inte nödlägen.

Trots detta skriver Sjöräddningssällskapet i sin marknadsföring att det är just antalet sjöolyckor som ökat så kraftigt. Rolf Westerström är Sjöräddningssällskapets VD.

– I just storstockholmsområdet har det ju varit en 60-årig ökning.

Av vad?

– Av sjöräddningsfall men en del olyckor klassas om från olyckor till fall men det har ju varit ökning av olyckorna också.

Statistiken som sjöräddningssällskapet stödjer sig på kommer från Sjöfartsverket. Men Ulf Hallström där vill inte kommentera hur sjöräddningssällskapet använder sig av siffrorna:

– Det får Sjöräddningssällskapet självt stå för, det uttalandet!

Karin Airaksinen
karin.airaksinen@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".