Stort intresse för dold surfning

Efter den senaste tidens FRA-diskussioner så har många internetanvändare börjat gå under jord. I dag finns flera sajter på nätet som erbjuder dold surfning.

Fredrik Bernsel från dold.se har fått många nya kunder de senaste dagarna

– Det är många som hör av sig till oss och vill teckna tjänsten och undrar på vilket sätt man kan skydda sig från avlyssning med den här typen av tjänster. Vi har sett en väldig aktivitet under hela gårdagen, säger Fredrik Bernsel.

I dag kan internetanvändare skydda sig från Försvarets Radioanstalts övervakning genom att få sitt Ip-nummer utbytt mot ett annat genom tjänsten. Enligt Fredrik Bernsel är den här tjänsten säker.

– Ibland undrar man man ju lite med de här underättelsetjänsterna vad de har för verktyg men såvitt vi förstår kan de inte komma åt den krypterade trafiken från våran kund till oss. De kan inte heller spåra Ip-adressen tillbaka till kunden. Då kan man i princip säga att man inte de inte kan komma åt trafiken, säger Fredrik Bernsel.

Enligt Förvarets Radioanstalt så ska övervakningen vara så säker så att inte uppgifter som samlas in inte kan komma att hamna i fel händer, men trots det så är det många som inte litar på statens övervakning säger Fredrik Bernsel.

– Det är ett starkare övervakningssamhälle på gott och ont så då är det också många fler som tycker att det här är ett ingrepp i den personliga integriteten. Det ser man inte minst på den intensiva bloggdebatt som har varit. Det är många som tycker att det är dags att teckna en sådan här tjänst och skydda sig på nätet, säger Fredrik Bernsel.

Lars-Peter Hielle, P3 Nyheter
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista