Kina ändrar sig och höjer energipriserna

Kinas regering har plötsligt meddelat att diesel- och bensinpriset kommer att höjas med 18 procent från och med midnatt. Tidigare har Kina valt att försöka hålla nere enerigpriserna, trots att marknadspriserna i omvärlden har ökat mycket.

Höjningen av de kinesiska energipriserna kommer plötsligt. Det är inte bara priset på bensin och diesel som höjs, utan även el- och gaspriserna kommer att öka.

Regeringen i Kina har hittills valt att skydda kinesiska konsumenter från den senaste tidens stigande oljepriser.

Den kinesiska oljeindustrin har fått köpa olja till höga världsmarknadspriser och tvingats sälja de raffinerade produkterna relativt billigt på den kinesiska marknaden. Det har lett till bränslebrist och arga köer vid bensinmackarna.

De kinesiska ledarna är rädda för att prisökningar ska orsaka missnöje och politisk instabilitet. Till exempel föregicks demokrativågen som kulminerade i protesterna på Himmelska fridens torg 1989 av kraftiga prisökningar, som gjorde folk missnöjda med myndigheterna.

Även protesterna i Burma i höstas hade sin orsak bland annat i höjda bensinpriser.

Men att bensinpriset nu ökar i Kina lär inte orsaka några större protester. De som har det sämst ställt har inte några bilar och kommer inte att märka av höjningen direkt.

För tillfället är det i stället den nya medelklassen som knorrar lite.

Det viktigaste för den kinesiska regeringen att övertyga folk om att de har den generella inflationen under kontroll.

Prisökningarna på mat, som var ett av förra årets stora samtalsämnen i Kina, har avtagit en smula och konsumentprisindex låg i maj på 7,7 procent.

Men trots att många vanliga kineser litar på att myndigheterna kommer att klara att kontrollera inflationen finns det fortfarande en oro för att prisökningarna ska äta upp förbättringarna i vanligt folks ekonomi.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".