Nya bombningar mot talibanerna

Under natten till torsdagen har amerikanskt flyg bombat talibanernas frontlinje i nordöstra delen av Afghanistan, nära gränsen till Tadzjikistan för tredje gången den här veckan.
I våg efter våg släppte dom amerikanska B 52:orna sin last över talibanernas positioner utmed fronten. Anfallen inleddes under sennatten till torsdag, lokal tid, och fortsatte i flera timmar. Nattens anfall är det tredje den här veckan och enligt en av den antitalibanska norra alliansens befälhavare i området var det det kraftigaste hittills. Enligt den franska nyhetsbyrån AFP skallrade fönstren i den norra alliansens högkvarter, 25 kilometer från fronten, av tryckvågorna från explosionerna. Dom massiva anfallen mot talibanska positioner ingår i den nya taktik som USA nu verkar tillämpa i Afghanistan. Efter att ha tvekat att genom anfall förbättra den norra alliansens militära läge, verkar nu strategerna i Pentagon ha släppt sin tvekan, uppenbarligen för att kunna visa upp effekter av kampanjen, helst före den hårda afghanska vintern. Ett mål, som bekräftats i Washington, är att upprätta en amerikansk bas i staden Mazar-i-Sherif i norr. Dom USA-ledda anfallen har hamnat under ökande kritik, bland annat för att dom inte lett till några synbara resultat. Det kan vara skälet till att USA nu väljer att hjälpa den norra alliansen, trots tidigare tvekan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista