Fågelinfluensavaccin ska förstöras. Foto: Ed Wray/Scanpix.

Läkemedel för miljoner slängs i onödan

Mediciner kan användas mycket längre än vad den sista förbrukningsdagen anger på förpackningen. Det slängs mediciner för hundratals miljoner kronor för att den angivna hållbarheten har gått ut, trots att de skulle kunna användas flera år framåt.

– Vi sorterar ut och bränner läkemedel för hundratals miljoner till ingen nytta. Läkemedel kan användas under många, många år utan att kvalitén försämras, säger Franz Rücker som är överläkare och ordförande i läkemedelskommittén på Gotland.

Hur många år då?

– Ja, det finns läkemedel som aldrig bryts ned, säger Franz Rücker.

Idag är hållbarhetstiden för de flesta läkemedel två eller fem år.

Enligt Franz Rücker skulle 90 procent av de mediciner som säljs i Sverige idag utan vidare kunna användas fler år än vad dagens regler tillåter.

Exakta siffror saknas på hur mycket medicin som kasseras. Men enligt Franz Rücker handlar det om fem till tio procent per år.

En stor del kommer från sjukhusen som måste göra sig av med medicin som har blivit för gammal.

Landstingens lager av influensamedicinen Tamiflu mot fågelinfluensan kommer snart att passera sista förbrukningsdag. Medicin för 200 miljoner kronor kommer då att bokstavligen gå upp i rök.

Helt i onödan säger Franz Rücker, som vill att regeringen ska förlänga lagringstiden för Tamiflu. Men han vill också att regeringen tillsätter en utredning om att förlänga livslängden för fler läkemedel.

– Det finns inget som hindrar att vi även tar initiativ till att se över hållbarheten.

Hur lång hållbarhet tycker du vore rimligt att ha?

– Ja, det måste ju bedömas för varje läkemedel, men jag kan tänka mig att kanske en tjugo år är rimligt, säger överläkare Franz Rücker i läkemedelskommittén på Gotland.

Även läkemedelsföretagen skulle tjäna på att längre hållbarhetstider för medicin. Det säger Richard Bergström, vd för läkemedelsindustriföreningen LIF. Företagen får nämligen inte betalt för den medicin som apoteken inte sålt. Men att ändra på reglerna blir svårt tror Richard Bergström, eftersom det numera är EU:s ansvar.

– Vi får alltid övertala 26 andra medlemsstater, först, och sedan handlar det om att diskutera med USA och alla andra, så det tar ett tag. Men jag är inte alls främmande för att vi från LIF:s sida ska stötta Läkemedelsverket om man där tror att det här är görligt, säger Richard Bergström på LIF.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".