Tar över i grumligt läge.

EU:s framtid oklar efter Irlands nej

Den närmaste framtiden för EU ter sig osäker efter att medlemsländerna har diskuterat vad som ska hända efter Irlands nej till det nya EU-fördraget. Irlands premiärminister Brian Cowen satte fingret på den avgörande punkten om hur man nu ska gå vidare.

– Vilken lösning vi än väljer så måste den vara godtagbar, inte bara för Irland utan också för alla andra medlemsstater inom EU, sa Irlands premiärminister Brian Cowen när EU-toppmötet här i Bryssel avslutades i dag.

Meningen var att toppmötet skulle visa enighet i att det nya fördraget i stort sett går som på räls mot att börja gälla, och att nejet på Irland  bara är en tillfällig störning i trafiken. Men så blev det inte.

Frankrike, som om elva dagar tar över ordförandeklubban inom EU, tänker blockera all vidare utvidgning av unionen så länge det nya fördraget inte träder i kraft, och får stöd för det av Tyskland.

Det som många som röstade nej på Irland tyckte var en rimlig utväg, nämligen att omförhandla antingen hela fördraget, eller åtminstone villkoren för Irland, säger återigen Frankrike bestämt nej till.

Samtidigt anser Storbritannien att fördraget bara kan börja gälla om och när det finns ett tydligt ställningstagande för fördraget på Irland.

En soppa med andra ord.

Frågan är nu när krisen måste lösas. Sammansättningen i både Europaparlamentet och i EU-kommissionen som båda ska väljas om nästa år ska förändras. Beroende om det nya fördraget har trätt i kraft till dess, eller om det är det nu gällande Nicefördraget som gäller, är förutsättningarna för de två valen olika. De olika länderna får ändrade antal ledamöter i parlamentet och i kommissionen kommer principen att varje land ska ha en EU-kommissionär försvinna.

Om det nya fördraget ska träda i kraft till valrörelsen nästa år är tiden att hitta en överenskommelse, som alla är nöjda med, knappare än vad man skulle kunna tro.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".