Tonåringar ingick graviditetspakt

I delstaten Massachusetts i USA ser flera tonårsflickor ut att ha ingått en pakt om att bli gravida. 17 elever vid en och samma skola väntar barn. Samtidigt är många i USA bekymrade över att många unga hoppar av skolan.

– Först fick jag veta att en tjej blivit gravid och det var svårt att förstå, sen blev det 17, säger Mollie Wagner upprört till CNN.

Hon är en av skoleleverna vid Gloucester highschool. Alltfler tjejer kom och gjorde graviditetstest vid skolans hälsomottagning. De verkade besvikna om testet visade negativt och gjorde high five om de var med barn. Alla som blivit gravida är under 17 år.

Normalt är det betydligt färre som brukar bli gravida under ett skolår. Men nu har flera beslutat sig för att bli gravida och uppfostra barnen tillsammans, enligt skolpersonal.

– De får ju inte ens köpa cigaretter ännu, säger Ashleigh Bennet som också är elev vid skolan.

Rektorn säger att många av de unga tjejerna inte ser något mål framför sig, de saknar självkänsla och får inte tillräckligt med kärlek. De kan se ett barn som en väg till självständighet och kärlek.

Myndigheterna i Massachusetts undersöker nu varför det blivit så många tonårsgraviditeter och dessutom om pappor kan ha gjort sig skyldiga till sex med minderåriga. En av papporna är en hemlös 24-åring.

På många håll i USA är det ett stort problem med unga som hoppar av skolan. Graviditet är en vanlig orsak till att unga tjejer slutar.

Beatrice Janzon, New York
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".