Midsommarfirandet

Sång, dans ...... och skidåkning!

Midsommar firades som vanligt med sång och dans kring midsommarstången över hela Sverige och mindre traditionsenligt med skidåkning i Östergötland.

I Kinnarum utanför Borås samlades ett hundratal personer runt midsommarstången. Bland dem Malin Öjered med barnen Ludvig och Alice som dansade till Små grodorna och Räven raskar över isen.

– Vi kommer hit och firar varje år. Jämfört med tidigare år är vädret jättebra, det brukar alltid regna, säger Malin Öjered.

På Skantzen i Hallstahammar har Kaj Kallträsk firat midsommar i 30 år. Han brukar vara med redan på förmiddagen och klä midsommarstången.

--Vi brukar sköta om att knyta upp kvistar på stången. Tjejerna stoppar i blommor och små barn kommer med blommor och sedan är det några som gör själva ringarna, säger Kaj Kallträsk.

I Sya i Östergötland ägnar man sig åt lite annorlunda firande. För fjärde året i rad anordnades midsommarsprinten på längdskidor. Över hundra personer deltog i årets tävling som gick på en trehundra meter lång bana av snö som sparats under flis hela våren. Pernilla Billesson från Linköping tävlade uppklädd i röd midsommarkjol.

– Det var jättebra att åka i kjolen. Det är roligt att klä sig fint på midsommar, säger hon.

Petter Allvin
petter.allvin@sr.se

Samarbete med Sveriges Radio Sjuhärad, Västmanland och Östergötland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".