Regeringsommöblering i Norge

Norges statsminister Jens Stoltenberg utsåg på fredagen Senterpartiets Terje Riis-Johansen till ny oljeminister sedan Åslaug Haga avgått från posten.

Riis-Johansen lämnar därmed posten som jordbruksminister i Norge och efterträds på den posten av partikollegan Lars Peder Brekk som är nykomling i Stoltenbergs regering.

49-åriga Åslaug Haga avgick tidigare i veckan både som oljeminister och som ledare för Senterpartiet, ett av de tre partierna i Norges nuvarande regering. Haga angav hälsoskäl för sin avgång men i bakgrunden fanns avslöjanden om bl a olagliga byggen hemma på gården och svart uthyrning av lokaler.

Statsminister Jens Stoltenberg passade också på att möblera om bland statsråden i sitt eget socialdemokratiska parti. Tre socialdemokratiska norska statsråd byter departement.

Nuvarande näringsministern Dag Terje Andersen blir arbetsmarknads- och integrationsminister. Hälsominister Sylvia Brustad övertar hans post och nuvarande arbetsmarknads- och integrationsministern Bjarne Håkon Hanssen blir ny hälsominister i Norge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".