Fackelceremoni i Lhasa.

OS-facklan framme i Tibet

Den kinesiska OS-facklan bars idag genom Lhasa, trots tidigare protester från tibetaner och internationella organisationer. Av allt att döma gick allt lugnt till, eftersom de planerade ceremonierna kortades kraftigt. 

För att kunna bära OS-facklan ostört genom Tibets huvudstad Lhasa beordrade myndigheterna affärer att stänga och människor att hålla sig inomhus, precis som under facklans besök i den muslimska Xinjiangprovinsen i veckan.

Ceremonierna kortades också, från planerade tre dagar, till omkring tre timmar och de tibetanska munkarna tycktes ha blivit beordrade att stanna inomhus.

För bara tre månader sedan stod delar av Lhasa i brand efter att konflikten mellan infödda tibetaner och inflyttade kineser urartade i våld.

Det började med fredliga munkledda demonstrationer som snabbt följdes av våldsamma upplopp och sedan spred sig till andra tibetanska områden i västra Kina.

Tibetanerna protesterade mot Kinas hårda grepp över Tibet och särskilt kontrollen av religionen.

Tibetanbuddhismen är en viktig symbol för de flesta tibetaner, men Kina tillåter inte att man öppet vördar Dalai Lama som är den högste andliga ledaren. Han lever i exil i Indien och trots att han är en världsberömd ickevåldsprofil beskylls han av Kina för att ligga bakom de våldsamma upploppen i Lhasa i mars.

I vad som såg ut som ett försök att blidka den tibetanska opinionen, släppte den kinesiska polisen i torsdags över tusen personer som har suttit häktade sedan upploppen. Ett femtiotal har däremot dömts till olika långa straff.

Kina uppger att tibetanska upprorsmakare dödade 21 personer under oroligheterna, medan de tibetanska exilledarna hävdar att över 200 tibetaner dog när upploppen slogs ner av kinesisk polis och militär.

Sedan upproret i mars har de kinesiska myndigheterna i området ökat kontrollen av klostren och av vanliga tibetaners liv. Att facklan nu har förts genom Tibet är en viktig symbol för att Kina har återtagit kontrollen.

Hanna Sahlberg, Peking

hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".