Mer rättvis Försäkringskassa efterlyses

Försäkringskassan måste bli bättre på att avgöra vilka sjukskrivna som har arbetsförmåga eller inte, anser regeringens utredare Anna Hedborg. Hon säger att bedömningarna idag varierar även mellan personer som kan ha samma medicinska diagnos.

– Det är rätt så svårt att riktigt veta vad man menar med arbetsförmåga och dessutom arbetsförmåga eller arbetsoförmåga som beror på sjukdom. Och att verkligen kunna göra den bedömningen lika för olika människor med väldigt olika bakgrund och väldigt olika situation i livet, det är en ganska så knepig sak, säger Anna Hedborg.

Därför föreslår nu Anna Hedborg att Försäkringskassan ska jobba mer vetenskapligt på samma sätt som sker inom sjukvården.

Det betyder att Försäkringskassan mer systematiskt ska granska och utvärdera vilka metoder som fungerar bäst. Tanken är att det ska leda till att bedömningen av arbetsförmågan ska bli mer enhetlig.

Frågan om arbetsförmågan hos de sjukskrivna har fått extra aktualitet i och med att riksdagen förra veckan klubbade igenom regeringens förslag om den så kallade rehab-kedjan, som bland annat innebär att sjukskrivna som Försäkringskassan bedömer har tillräckligt arbetsförmåga, kan tvingas söka ett nytt jobb var som helst i landet redan efter ett halvår.

De nya reglerna har fått kritik från bland annat oppositionspartierna.

Även om Anna Hedborg, som var biträdande socialminister i den socialdemokratiska regeringen på 90-talet, inte vill kritisera regeringen, anser hon att de borgerliga partierna borde ha gjort upp med socialdemokraterna för att skapa ett system som inte påverkas av vem som vinner nästa val.

– Det är ett problem att vi har varit inne i sjukförsäkringen så mycket under de senaste 20 åren får man snart säga. Jag har inte varit oskyldig själv utan också deltagit i det här, men det gör mig väldigt övertygad om att för värdet i försäkringen, för de försäkrade, så skulle det behövas en stabil försäkring byggd på principiella ställningstaganden som håller över val. Det är därför jag tror väldigt mycket på det här med en parlamentarisk utredning eller ett runt bord där alla sitter, säger Anna Hedborg, regeringens utredare.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".