USA vill placera robotar i Nordeuropa

Det kontroversiella amerikanska missilförsvaret kan komma att hamna i Litauen. USA har tidigare siktat in sig på Polen, men diskuterar nu med Litauen om att placera ut tio missiler där. De nya planerna kommer troligen att resultera i starka protester från Ryssland.

USA har förhandlat med Polen i mer än ett år om att få bygga en bas med tio antirobotmissiler, missiler som ska kunna skjuta ned anfallande kärnvapenrobotar.

Men förhandlingarna har kört fast. Polen kräver bland annat stora summor i militärhjälp.

Så nu har USA istället börjat diskutera med Litauen om att placera robotarna där. Samtalen har pågått i ungefär en månad men ingendera sidan vill kalla dem för formella förhandlingar, snarare inledande kontakter.

USA säger att det också finns andra länder i Europa som skulle kunna vara aktuella. Enligt USA ska missilerna användas för att försvara USA och Europa mot eventuella iranska robotar i framtiden.

Det är oklart hur seriösa samtalen med Litauen egentligen är. En möjlighet är förstås att de mest är en påtryckning på Polen för att få dem att gå med på de amerikanska förslagen.

Men USA börjar också hamna i något av en tidsnöd. Den nuvarande administrationen skulle gärna vilja att avtalet undertecknas innan president Bush avgår och i så fall måste det börja hända någonting snart.

Men att placera ut missiler i Litauen skulle vara väldigt känsligt. Ryssland har reagerat mycket kraftigt på planerna om en bas i Polen och hävdat att en sådan är ett hot mot Ryssland.

Om missilförsvaret istället hamnade i Litauen så skulle det uppfattas som ännu allvarligare i Moskva, eftersom Litauen tidigare var en del av Sovjetunionen. Nu är landet medlem i Nato.

Ryska UD har begärt besked från USA om vad planerna går ut på.

USA har redan gjort upp med Tjeckien om att missilförsvarets radaranläggning ska placeras där, men det är oklart om det finns en majoritet i det tjeckiska parlamentet för att godkänna avtalet. Folkopinionen är skeptisk till planerna både i Tjeckien och i Polen.

Sten Sjöström, Washington
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".