Resistenta bakterier global hälsobomb

Hur ska samhällen med redan bristfällig sjukvård mota det ständigt växande antalet motståndskraftiga bakteriestammar? Det var en av frågorna för ett stort internationellt möte i Ecuador. På den latinamerikanska kontinenten blir alltfler läkemedel nu verkningslösa. Det är särskilt allvarligt för spädbarnen.

– I det ena fallet 27 barn, i det andra fallet 11 och 12 barn som dog på grund av blodförgiftning med resistenta bakterier, säger professor Otto Cars som är samordnare för det internationella antibiotikanätverket ReAct i Latinamerika.

Närmare 40 barn på två nyföddhetsavdelningar fick alltså sätta livet till när antibiotikan som läkarna satte in vid utbrotten i Peru och Ecuador inte bet på de motståndskraftiga bakterierna.

Och antalet resistenta stammar är högre i Latinamerika än i Europa, säger Otto Cars.

– De siffror som presenterades på det här mötet visar att situationen är allvarlig, för vissa bakterier har resistensen nått väldigt långt. Det är siffror som överstiger de vi har sett i Europa.

I mötet som arrangerades av den panamerikanska delen av Världshälsoorganisationen, i samarbete med det svenskstödda nätverket ReAct, deltog människor från 22 länder, bara det ett tecken på att problemen med motståndskraftiga bakterier ses som ett reellt hälsohot i den här delen av världen.

Den alltför utbredda användningen av antibiotika, som i Latinamerika till exempel både säljs till extrapris och levereras hem till dörren utan krav på recept, den gör att läkemedlet som räddat så många liv nu förlorar alltmer av sin effekt.

– Världen måste helt enkelt vakna upp och se att här är ett allvarligt problem som man har bortsett ifrån. Vi har levt i något slags självbedrägeri i hela världen, att antibiotika kommer alltid att finnas. Så är det ju inte och nu går det fort, så vi måste få upp det på den politiska nivån, det är viktigt. Men sedan kan man göra väldigt mycket genom att utbilda allmänheten för att stävja det globala missbruket av antibiotika, som mycket beror på okunskap, både hos läkare och allmänheten, säger professor Otto Cars.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".