Stökig midsommar på många håll

Årets midsommarfirande har medfört misshandel, våldtäkter och rattfylleri. Framför allt är det på de platser i landet som brukar locka många besökare under midsommaren som det har varit rörigt, till exempel i Dalarna.

– Ja, det är alkoholrelaterat till 98 procent och det är misshandel, ofredande och gamla oförrätter som ska redas ut och i några fall har vi frihetsberövanden. Vi har fyra anhållna runt om i länet, säger Björn Sundin vid Dalapolisen.

Har det varit några grövre misshandelsfall?

– För tre anhållna är det rubricerat som grov misshandel, men vi har inga brottsoffer på sjukhus vad vi känner till. Vi håller på med utredningen. Det är ju svårt. Berusningsgraden gör att det är ganska svårutrett i många fall, säger Björn Sundin.

Polisdistrikten i Norrbotten, Västra Götaland, Stockholm och Skåne-Blekinge, beskriver midsommarnatten som en rätt typisk helgkväll.

Flera av de grövsta brotten inträffade på midsommarpopulära Öland, berättar länsvakthavande befäl Alf Jakobsson.

– Tyvärr är det ett antal våldtäktsfall som har inträffat här på Öland och det är Köpingsviksområdet norr om Borgholm. Vi har under natten till idag haft vad jag förstår hittills haft fyra våldtäkter, vi har haft fyra grova misshandelsanmälningar som vi håller på att jobba med. Så det finns tyvärr en del att göra, säger Alf Jakobsson på Öland.

I centrala Stockholm däremot var stämningen på topp. Runt midnatt fylldes Sergels torg i huvudstaden av Sverige-turkar, upprymda av segerrus efter att Turkiet i elfte timmen säkrat segern över Kroatien i EM-kvartsfinalen. Firandet gick lugnt till, enligt polisen.

Yasmine El Rafie
yasmine.elrafie@sr.se

Peter Johansson, SR Dalarna
peter.a.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".