Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Olyckor med fyrhjulingar blir vanligare

Vägverket oroas över det ökande antalet olyckor med så kallade fyrhjulingar på allmän väg. Igår omkom en man efter att ha kört in i en vägbom i Jämtland med en fyrhjuling och förra året omkom flera personer i liknande olyckor.

– När de går på vägen är de ett väldigt oseriöst fordon, eftersom det har dålig stabilitet. Du har inga skyddssystem i eller på det och de flesta använder inte hjälm heller och det behöver man inte ha, säger Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall.

Fyrhjulingar är egentligen arbetsfordon som är avsedda för terrängkörning, men i takt med att de blir allt populärare bland privatpersoner hamnar fler och fler i den vanliga trafiken och därför ökar olyckorna.

Bara under midsommarhelgen har det skett två olyckor, varav en med dödlig utgång.

Orsaken är oftast att föraren är berusad säger Claes Tingvall. Många tar sin fyrhjuling till och från festen eftersom man lätt kan köra ut i terrängen och undkomma poliskontroller. Men det är också få som känner till farorna med att köra fyrhjuling. Fordonet verkar lätt att manövrera och man åker ofta flera personer tillsammans, utan skydd.

Claes Tingvall tycker att handeln måste fundera över sin marknadsföring av fyrhjulingar och ta ett mycket större ansvar när det gäller information till kunderna.

– Det gäller ju att vara mycket noga med vad man berättar för eventuella kunder, vad som gäller både när det gäller regelverk och risker och liknande, säger Claes Tingvall.

Reglerna kring fyrhjulingarna är idag snåriga och det råder ofta en okunskap kring hur de får användas, och var.

I höst kommer Vägverket därför att se över regelsystemet och enligt Claes Tingvall föreslår man antagligen nya, förenklade regler, men det är för tidigt att säga hur de kommer att se ut.

Verket planerar också fler initiativ för att komma tillrätta med problemen.

– Man kan naturligtvis samla ihop alla aktörer och ta ett ganska allvarligt snack kring den här typen av fordon och det kommer att ske. Det har Vägverket bjudit in till om någon eller några månader, säger Claes Tingvall..

Petter Allvin
petter.allvin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".