Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Älvestads kyrka brann 2007. Foto: Micke Fransson/Scanpix.

Mångmiljonsatsning ska skydda kyrkor

Svenska kyrkan sätter av mångmiljonbelopp för att förhindra stölder och bränder i de svenska kyrkorna. Linköpings och Göteborgs stift får mest pengar.

– Ett så stort kulturarv som vi har att förvalta kan ju förstöras på ett ögonblick. Det är ju givet att man måste ha ett bra brandskydd i kyrkorna, säger Gunnar Nordanskog, som är stiftsantikvarie i Linköpings stift.

Saknas det ett bra brandskydd i våra kyrkor idag?

- Brandskyddet är väldigt varierat. Någon form av brandskydd finns i alla kyrkor i form av brandsläckare och brandfiltar. Sedan får man ju gå upp några nivåer och titta på vad man kan ha för brandskydd i form av uppringande larm till räddningstjänsten, dimsprinklers. Det är olika nivåer man får diskutera brandskyddet på. Det har vi ju en prioriteringslista på, vilka kyrkor som är mest utsatta och samtidigt väldigt värdefulla. Där har vi den högsta säkerhetsnivån, men det är ett fåtal, säger stiftantikvarie Gunnar Nordanskog.

Kyrkorna i Linköpings stift har varit förskonade från bränder under dom senaste åren, med ett undantag. Branden som totalförstörde Älvestads kyrka utanför Borensberg förra året.

Kyrkostyrelsen prioriterar nu brandskyddet. Men vilka kyrkor det handlar om är hemligt.

– Det är lite onödigt att peka ut det fåtal kyrkor vi har där det inte är något tillräckligt bra brandskydd, säger Gunnar Nordanskog.

Men det är inte bara brandskyddet som ska ses över. Även stölder från de kyrkliga rummen ska förhindras.

– Vi vill ju ha en öppen kyrka och tillgänglighet, så att man ska kunna komma in och se alla de här kulturskatterna vi har. Stölderna är inte något stort problem, men man ska inte förneka att det förekommer, säger stiftsantikvarie Gunnar Nordanskog i Linköpings stift.

Daniel Klaar, SR Östergötland
daniel.klaar@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".