Kuppförsöket i Ekvatorialguinea

Brittisk militär kan få långt fängelsestraff

En brittisk före detta officer riskerar nu 30 års fängelse för att ha planerat ett kuppförsök i Ekvatorialguinea 2004. När rättegången avslutades hävdade den anklagade, Simon Mann, att minst två länder gav klartecken till kuppförsöket och att den tidigare brittiska premiärministern Margaret Thatchers son är en av de ansvariga bakom kuppen.

Simon Mann har erkänt sig skyldig till att ha deltagit i planeringen av kuppförsöket i Ekvatorialguinea för fyra år sedan, men förnekar att han var den högst ansvarige.

Under rättegången i veckan hävdade hans advokat att Mann varit verktyg för en mäktig affärsman, som enligt Simon Mann ska vara huvudman bakom kuppen tillsammans med Mark Thatcher, son till Storbritanniens tidigare premiärminister Margaret Thatcher.

Mark Thatcher dömdes 2005 till böter och villkorlig dom för att ovetande ha hjälpt till att finansiera kuppförsöket och han förnekar all inblandning.

Under rättegången hävdade dessutom Simon Mann att Spanien, som tidigare koloniserade Ekvatorialguinea, och Sydafrika hade gett grönt ljus för kuppförsöket, något båda ländernas regeringar direkt förnekade.

Dokument som visades under rättegången avslöjade att Simon Mann skulle ha tjänat på kuppen. Han skulle ha blivit chef över den nye presidentens säkerhetsstyrka.

Elva andra män sitter redan fängslade i Ekvatorialguinea. En av dem är en vapenhandlare från Sydafrika som vittnat om att han rekryterats av Mann.

Mann själv har sedan kuppförsöket suttit fängslad i Zimbabwe dömd för att ha försökt köpa vapen utan att ha haft licens.

Det är ännu inte klart när domen kommer att meddelas, men om han döms som huvudman för kuppförsöket riskerar britten 30 års fängelse.

Jenny Sanner Roosqvist, Johannesburg jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".