Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Rabiesvirus nära Sverige

Döda fladdermöss ska lämnas in för test

Löper viss risk att rabiessmittas. Jan Collsiöö/Scanpix.

Den fruktade sjukdomen rabies har inte påvisats i Sverige sedan 1886. Men i Danmark har rabiesviruset konstaterats hos fladdermöss och i Finland hos räv. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, uppmanar nu allmänheten att skicka in upphittade döda fladdermöss för undersökning.

– Vi undersöker döda fladdermöss med avseende på förekomst av rabiesvirus och att vi går ut såhär, det gör vi varje år inför sommaren, för det kan vara lämpligt just när man kanske har en ökad chans att hitta döda fladdermöss när man kommer ut i sommarstugan. Då kan man skicka in, det finns information på vår webbplats hur man gör, säger biträdande statsepizootolog Susanna Sternberg Lewerin vid SVA i Uppsala.

Finns det någon anledning att tro att det här viruset skulle finnas i Sverige just nu?

– Nej, det gör det inte. Vi har inte haft några fall på tamdjur, men eftersom det finns i närområdet så är det viktigt att ha den här övervakningen gående. För om man inte tittar hittar man inte heller någonting. Vi uppmanar ju ändå till att man inte ska ta i fladdermöss utan handskar och så, därför att man inte kan vara säker på att det inte finns, säger Susanna Sternberg Lewerin.

Ja, handskar, papper, plastpåse och vadderat kuvert ska man använda om man skickar in döda fladdermöss till SVA.  De senaste tjugo åren har 600 fladdermöss analyserats. I inget fall har man hittills funnit rabiesvirus. Men i Danmark har man konstaterat att ett får har dött av rabies, efter att ha blivit smittat av en fladdermus. 

Ändå är det inte fladdermöss som utgör den största risken för rabiessmitta i Sverige.

– Det är i särsklass insmugglade hundar. Hundar som inte uppfyller införselreglerna är den stora risken, för det finns rabies i många länder, säger Susanna Sternberg Lewerin.

Rabies är en dödlig sjukdom.  Mellan 30 000 och 70 000 människor i världen dör varje år av rabies, mest i Kina, Indien och Afrika.

Till den resenär som har en tanke på att smuggla in en hund är SVA:s uppmaning, gör inte det!  Den kan vara smittad.  

– De kan bära smittämnet under ganska lång tid, ibland ända upp till ett år och åtminstone upp till ett halvår innan de visar symtom. Och det finns väldigt mycket gulliga hundar i Sverige som behöver en husse och matte och dem kan man ta sig an i stället. Man hjälper egentligen inte en hund som redan är sjuk genom att släpa den över halva jordklotet och ta hem den till Sverige, säger Susanna Sternberg Lewerin vid SVA i Uppsala.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".