Sadr city i Bagdad. Foto: Petros Giannakouris/Scanpix
USA - IRAK

Inget avtal om truppnärvaro i sikte

Om ett halvår går FN-mandatet för USA:s styrkor i Irak ut. USA och Irak förhandlar just som bäst om ett nytt långfristigt avtal, som ska reglera de amerikanska truppernas närvaro, utan att kunna komma överens.

USA vill ha ett bilateralt avtal med Irak av samma typ som man har med många andra länder, där amerikanska trupper stationerats för lång tid.

Det vill Irak också, men regeringen i Bagdad vill inte längre behandlas som ett ockuperat land.

I förhandlingarna som just nu pågår har USA begärt att få ha kvar omkring 50 militärbaser i Irak.

USA vill att de amerikanska trupperna ska vara fria att genomföra vilka militära operationer de vill och ha rätt att arrestera irakiska medborgare. USA vill också ha kontrollen över luftrummet.

Regeringen i Irak anser att amerikanska trupper måste finnas kvar men vill samtidigt, starkare än tidigare, markera att landet är självständigt och man anser att USA krav innebär att Irak för lång framtid kommer att domineras av USA.

En lösning som diskuteras är bland annat att USA och Irak ska ha något slags gemensamt överinseende över de amerikanska militära aktiviteterna.

USA har också, enligt uppgift, gått med på att de utländska privata säkerhetsföretagen, med beväpnad personal som arbetar i Irak, inte ska vara immuna mot åtal som USA tidigare begärt och som irakierna protesterat mot.

Tanken är att truppavtalet ska vara färdigförhandlat senast den sista juli, men frågan är om det kommer att bli så med tanke på de hårda motsättningarna.

Den irakiska regeringen anses ha stärkt sin ställning inrikespolitiskt de senaste månaderna och det är sannolikt en orsak till att man nu visar upp en tuffare attityd gentemot USA.

En annan är att Iran inte vill ha en permanent amerikansk närvaro i Irak och den shiadominerade regeringen i Irak är mycket angelägen om goda relationer med shiastyrda Iran.

Framför allt kan man inte acceptera att USA använder sina styrkor i Irak för ett eventuellt angrepp mot Iran.

Frågan om truppavtalet är politiskt känslig i USA också.

Bushadministrationen vill ha ett avtal som inte behöver godkännas av kongressen, vilket bland andra demokraternas presidentkandidat Barack Obama motsätter sig.

Sten Sjöström, Washington sten.sjostrom@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".