Dragkamp i SAS mellan facken i tre länder

På torsdagen ska flygbolaget SAS presentera ytterligare ett sparpaket, det tredje på kort tid. Detaljerna är ännu inte kända, men helt klart är att ytterligare varsel är att vänta. Och inför neddragningarna har en dragkamp brutit ut mellan fackliga företrädare från Danmark, Norge och Sverige.
Det handlar om ett gammalt avtal mellan huvudägarna: svenska, norska och danska staten som säger att kabinpersonalen, alltså flygvärdinnor och stewards, på de internationella långlinjerna ska tillsättas enligt principen tre svenskar, två norrmän och två danskar. Men eftersom Köpenhamn är navet i SAS verksamhet och många flyglinjer utgår därifrån har det inneburit att norsk och svensk kabinpersonal har fått flygas till Köpenhamn. Nu när det ska sparas ser den danska kabinpersonalens fack en chans att ändra på det, vilket har lett till ett fackligt storbråk över gränserna. De norska och svenska kollegorna anklagar danskarna för att försöka kapa åt sig jobb på deras bekostnad. När Flemming Beinov från den danska kabinpersonalen, i onsdagskväll kom ut från förhandlingarna på SAS huvudkontor i Frösundavik, norr om Stockholm, beskrev han stämningen som obehaglig. För att övertyga ledningen om att danskarna ska få ta över norska och svenska jobb har har det danska facket gjort uträkningar på vad det kostar att flyga norrmän och svenskar till Köpenhamn och låta de bo på hotell innan de jobbar på de internationella turerna. Men Flemming Beinov säger att han tänker på företagets bästa och att man inte kan ta hänsyn till att svenska flygvärdinnor hellre flyger till Bangkok än till Luleå.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".