Befolkningen på ön Sibuyan vid den sjunkna färjan. Foto: Scanpix.

Fler än 700 saknas än efter katastrofen

I Filippinerna hittades ytterligare 32 överlevande efter helgens färjekatastrof. Fortfarande saknas över 700 människor som fanns ombord på färjan Princess of the Stars, när den kapsejsade efter tyfonen Fengshen. Båtar från det olycksdrabbade rederiet förbjöds idag att lämna hamn.

De överlevande i livbåten tog sig i land på ön Bondoc efter mer än ett dygn på havet. Från början hade de varit fler, men två spolades överbord av de höga vågorna, en bara minuterna innan de nådde land.

En överlevande säger att många blev fångade under däck när båten kantrade och att livbåtarna var värdelösa, att den hårda vinden gjort att de kantrat omedelbart.

Dykare har lyckats ta sig till färjan och knackat på skrovet, men inte fått några svar.

Bybor i det kringliggande området har hittat döda kroppar och flytvästar som spolats i land.

Olyckan inträffade vid 12-tiden på lördagen, när färjan var på väg från huvudstaden Manilla till ön Cebu.

På grund av det hårda vädret kunde inte räddningsmanskapet nå färjan förrän efter ett helt dygn. Då låg färjan upp och ner, bara kölen skymtade över vattenytan och det fanns inga spår av liv.

Enligt kustbevakningen fanns 802 personer ombord på färjan, varav 50 barn. Filippinska Röda Korset säger att det var 749 människor ombord.

Nu väntar förtvivlade anhöriga i Manillas hamn i hopp om att de sina ska ha kunnat rädda sig upp på någon av de många öar som finns i området.

En gråtande kvinna säger till BBC att färjan inte borde ha tillåtits gå ut med en tyfon på ingående, men enligt kustbevakningen hade tyfonen oväntat ändrat riktning strax efter att färjan lagt ut.

På grund av motorhaveri kunde sedan kaptenen inte styra båten i skydd.

I spåren av den svåra tyfonen Fenshen, har också mer än 200 personer dött i Filippinerna.

Nu är ovädret på väg mot Taiwan eller östra Kina, enligt prognoserna.

Karin Wickström, Bangkok
karin.wickstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".