Tullens beslag av smuggelvapen ökar

I midsommarhelgen har fem personer skadats i samband med skottlossning och antalet beslag av vapen som smugglas in i landet har ökat de senaste två åren.

– Vad vi har märkt på sistone är en trend att det är mera skjutvapen per beslagstillfälle. Det är även lite annat smått och gott som de har mer sig som sprängämnen och granater och så, säger Jonas Karlsson är sakkunnig på Tullverket.

För några månader sedan stoppade tullen en bil vid färjeläget i Trelleborg. I reservdäcket låg tre hel- och halvautomatiska pistoler och en hel del ammunition. I oktober i fjol stoppades en bil vid Öresundsbron med 40 halvautomatiska pistoler.

– Det är helt klart ett tecken på att det inte längre är den trenden att man har ett skjutvapen för sitt eget personliga skydd, utan att nu har man med sig fler skjutvapnen för att sedan avyttra dem, säger Jonas Karlsson.

Varje dag sker mer än ett väpnat rån i Sverige och enligt rikskriminalpolisen i de flesta fall med insmugglade vapen. Polis och tull beslagtar varje dag runt fyra illegala skjutvapen.

En pistol på den svarta marknaden kan, enligt tullen, kosta mellan 2 000 kronor och 20 000 kronor beroende på kaliber och kvalitet.

Uppemot 90 procent av de vapen som beslagtas kommer från Balkan. Enligt polisen försvårar den ökade användningen av skjutvapen polisens brottsutredningar, säger Börje Sjöholm chef för utredningssektionen vid länskriminalen i Skåne.

– Den tekniska bevisningen blir svårare att finna för om gärningsman och offer är ett par meter ifrån varandra så är risken att få offrets blod på sig betydligt mindre. Därmed minskar möjligheterna att finna DNA-bevisning till exempel, säger Börje Sjöholm.

Illegala skjutvapen är ingen färskvara, de har inget bäst-före-datum, en pistol kan snurra runt i kriminella kretsar i tiotals år.

– Som det känns nu så är det en utveckling som kommer att fortsätta om inte nu de åtgärder som polisen ska sätta in mot grov och organiserad brottslighet verkligen får genomslagskraft. Vi måste ju hejda det här på något vis, säger Börje Sjöholm.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se