Svensk barnfamilj mördad i Filippinerna

UD bekräftar att en svensk tvåbarnsfamilj bosatt på Filippinerna har hittats mördad i sitt hem. Den lokala polisen säger att det finns misstankar om rånmord.

– Enligt de uppgifterna som vi har fått från filippinsk polis så hittades en familj mördad i Filippinerna i lördags. Det har nu framkommit att det rör sig om en svensk familj som är bofast i Filippinerna, säger Teo Zetterman på UD:s presstjänst.

På vilket sätt har brottet skett?

– Vi har inga uppgifter i detalj om det som har hänt som vi vill gå in på här och nu. Det är en mycket tragisk historia.

Är man säker på att de har blivit mördade?

– Enligt de uppgifter vi fått från filippinsk polis så ska de vara det.

De fyra familjemedlemmarna, som alla var svenska medborgare, bodde i provinsen Cebu på södra Filippinerna.

Eftersom alla anhöriga inte har blivit underrättade ännu är UD sparsamma med information och vill till exempel inte uttala sig om vad som kan vara motivet bakom morden, eller om det finns någon misstänkt.

Enligt svenska ambassaden i Bangkok är det här ett högt prioriterat ärende som polisen jobbar intensivt med.

Även på UD fortsätter arbetet säger Teo Zetterman.

– Först och främst handlar det om att underrätta de anhöriga. Det handlar ju om deras sorgearbete. Sedan får vi se vilka önskemål de kan tänkas ha och om det är något UD kan tänkas hjälpa till med. Det kan handla hjälp med hemtransport om det skulle vara aktuellt eller kontakt med andra myndigheter i Filippinerna.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se