Nokia bantar kraftigt

Den finländska telekomjätten Nokia aviserar kraftiga personalminskningar. Sammanlagt 1 800 jobb ska bort - de flesta i Finland.
Det är i Nokias nätenhet, Nokia Networks, som nedskärningarna ska sättas in. Det gäller alltså den delen av Nokiakoncernen som tillverkar mobilteleoperatörernas nätverk för telefontrafiken. För Nokia, som ju är störst i världen på mobiltelefoner, har den här verksamheten mindre betydelse än för till exempel Ericsson. Nokia har ju till skillnad från de flesta konkurrenter klarat nedgången på telekommarknaden utomordentligt bra. Men redan förra månaden sa Nokialedningen att nätverkstillverkningen går dåligt för tillfället och nu kommer alltså åtgärderna som ska sätta stopp för förlusterna. Nokia har idag cirka 50 000 anställda. Nu ska 1 800 jobb bort, av dem 1 100 i Finland. Så inte heller Nokia går opåverkat ur telekomkrisen, konstaterar Ålandsbankens företagsanalytiker Danny Lindqvist: – Någon gång måste ju de också drabbas. Det jag reagerar på är att man nämner att man kommer att ta en hel del personal- och utvecklingssidan och det tycker jag är trist.
Christer Fridén, Helsingfors
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".