Nokia minskar sin personal

Den finländska telekomjätten Nokia aviserar kraftiga personalminskningar. Sammanlagt 1 800 jobb skall bort, de flesta i Finland.
Det är i Nokias nätenhet, Nokia Networks, som nedskärningarna skall sättas in. Det gäller alltså den delen av Nokiakoncernen som tillverkar mobilteleoperatörernas nätverk för telefontrafiken. För Nokia, som ju är störst i världen på mobiltelefoner, har den här verksamheten mindre betydelse än för till exempel Ericsson. Nokia har ju till skillnad från de flesta konkurrenter klarat nedgången på telekommarknaden utomordentligt bra. Men redan förra månaden sa Nokialedningen att nätverkstillverkningen går dåligt för tillfället, och nu kommer alltså åtgärderna som skall sätta stopp för förlusterna. 1 800 jobb skall bort och av dem 1 100 i Finland. Så inte heller Nokia går opåverkat ur telekomkrisen, konstaterar Ålandsbankens företagsanalytiker Danny Lindqvist.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".