Oron i världen dämpar de ekonomiska utsikterna

Världsekonomin kommer att växa måttligt i år. Och även det blir ett snabbt slut på Irak-kriget kommer oro för terroristattacker att dämpa den ekonomiska utvecklingen, enligt Internationella valutafondens (IMF) halvårsrapport World Economic Outlook.
Tillväxten i år väntas bli 3,2 procent, vilket i och för sig är mer än fjolårets 3,0 procent men ändå klart under den potential som finns, enligt IMF. Något utrymme för en högre tillväxt ser IMF inte förrän under första halvåret 2004, enligt chefekonomen Kenneth Rogoff. - Det är inte bara kriget. Ett antal risker tynger utsikterna, sade Rogoff med hänvisning till 1990-talets börsbubbla, risken för en krasch på fastighetsmarknaden, obalanser i offentliga finanser världen över, strukturella svagheter i Europa och Japan och den alltjämt rådande oron för eventuella terroristattacker. Därtill ser Rogoff en risk för att spridningen av sal (svår akut luftvägsinfektion) från Sydostasien till andra delar av världen ska ha en negativ effekt. IMF:s prognos för 2003 bygger på en USA-tillväxt på 2,2 procent, en tillväxt på 1,1 procent i eurozonen och en japansk tillväxt på 0,8 procent.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".