Sverige ska agera mer mot massförstörelsevapen

Sverige vill att EU ska agera mer kraftfullt när det gäller frågan om nedrustning och spridning av massförstörelsevapen.
Utrikesminister Anna Lindh vill uppmuntra etablerandet av zoner fria från massförstörelsevapen, förstärka exportkontrollen, arbeta för att fler länder ansluter sig till internationella avtal mot kärnvapenspridning och förbud mot kemiska vapen. Lång lista av åtgärder Det är några av de punkter på den långa lista av åtgärder som den svenska regeringen anser bör genomföras för att hindra spridningen av massförstörelsevapen som frågor som regeringen tänker driva i EU. Man vill ställa krav både på länder som Indien och Pakistan som vägrar skriva på internationella avtal, men också på de etablerade kärnvapenmakterna som USA, Frankrike och Storbritannien. Mäktiga intressen utmanas Det är mäktiga intressen som utmanas, men Anna Lindh tror att möjligheterna nu, efter attacken mot World Trade Center i New York och kriget mot Irak, är större än tidigare att få med sig också de länder i EU som själva har kärnvapen. - Jag tror att det idag finns ett stort politiskt intresse inom EU för inte massförstörelsevapen ska spridas. Därför att idag ska vi inte bara vara rädda för länder utan också terrorister, säger Anna Lindh
Pontus Mattsson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".