Vikarien blir Jordbruksverkets generaldirektör

Regeringen utsåg på torsdagen ny generaldirektör för Jordbruksverket, ett och ett halvt år efter att Ingbritt Irhammar tvingades lämna jobbet. Ny generaldirektör blir Mats Persson, som varit tillförordnad generaldirektör.
De anställda på Jordbruksverket hoppas att de senaste årens turbulens nu ska vara över och att det inte blir några problem med den nye generaldirektören. - Mats har ett gott rykte och vi har ett stort förtroende för honom. Jag tycker det är ett bra val, säger Rikard Bunnvik, fackordförande på Jordbruksverket. Två helt skilda ledarstilar Rikard Bunnvik ser ingen risk att det ska bli liknande samarbetsproblem som med företrädaren Ingbritt Irhammar och tycker att det nu går att sätta en definitiv punkt för turbulensen på Jordbruksverket. - Man kan säga att det milt sagt handlar om två skilda ledarpersonligheter, säger fackordföranden. Det var hösten 2001, som Ingbritt Irhammar tvingades lämna jobbet på jordbruksverket efter missnöje bland personalen och en uppmaning att avgå från övriga chefer på verket. Irhammar fick behålla både titel och lönen på 63 000, själv ansåg hon sig ha varit för obekväm för regeringen. Först i vintras sade hon slutligen ja till nya arbetsuppgifter. Chefsfrågan i långbänk För Jordbruksverket var det en tung period, inte minst med tanke på att verket samtidigt har haft stora frågor kring både smittskydd och EUs jordbrukspolitik att ta tag i. Först nu, efter ett och ett halvt år, är det alltså klart vem som ska leda Jordbruksverket. Och det blir alltså en intern lösning. Trevligt ställe att finnas på Mats Persson har vikarierat som generaldirektör. Bland personalen tycks han vara omtyckt och han räds inte sin företrädares öde. - Jag tycker det ska bli jätteroligt. Jordbruksverket är ett mycket trevligt ställe att finnas på och det ska bli väldigt roligt att leda den här verksamheten. Nu ser vi framåt, säger Mats Persson, Jordbruksverket nyutnämnde generaldirektör.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".