Hård kritik mot SR:s styrelse

Ett stort antal chefer på Sveriges Radio är i uppror mot företagets styrelse. Efter att SR:s styrelse på onsdagen vände helt i frågan om vem som ska bli ny VD, och drog tillbaka namnet Joachim Berner, har 47 chefer på Sveriges Radio skrivit under på en misstroendeförklaring mot styrelsen.
P3-chefen Dan Granlund är en av dem som anser att Sveriges Radios styrelse gett vika för politiska påtryckningar utifrån: – Tre partiledare har uttalat kritik mot Berner och bara misstanken om att detta kan ha spelat in i en sådan kovändning som styrelsen gör, gör hela situationen helt orimlig. – Det kan ju inte vara på det viset att Sveriges Radio förknippas med enskilda partiers intressen och det är uppenbart att den risken är jättestor nu när styrelsen kovänder, säger Dan Granlund. Misstankarna som nu gror hos P3-chefen och de andra 46 cheferna på Sveriges Radio, har sin bakgrund i att SR:s styrelse först var enig om att Expressens förre chefredaktör Joachim Berner var rätt person att bli ny vd. De hade till och med hunnit köpa blomsterkvasten för att hälsa honom välkommen. Men det kom kritik från partiledarna för kristdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet. De sa att Berner, som nyligen fällts för förtal mot Gudrun Schyman i egenskap av ansvarig utgivare för Expressen, inte borde bli ny vd på Sveriges Radio. Även facklig kritik växte fram mot Berner. Och på onsdagen gjorde styrelsen helt om. Efter ett extrainkallat möte gick de ut med beskedet att Berner inte längre var aktuell för vd-posten. Den officiella motiveringen var att man lyssnat på den fackliga kritiken. Men styrelsens ordförande Marika Ehrencrona förstår att det nu dyker upp misstankar om att politiska påtryckningar uitfrån spelat roll. – Det är klart att jag har fullständig förståelse för den reaktionen mot bakgrund av det som har varit de senaste dagarna med ett antal partiledare och politiker som har försökt att utöva påtryckning på Sveriges Radio på ett alldeles exempellöst sätt. Jag kan ju bara säga att när det gäller mitt ansvar, min egen inställning, så har jag inte påverkats av det, säger Marika Ehrencrona. Avgående vd för Sveriges Radio, Lisa Söderberg, spär på oron om att styrelsen inte stått helt fri från uttalandena som kommit från ledande politiker: – Jag känner en oro för den politisering som har skett i styrelsen och en styrelse ska enligt aktiebolagslagen arbeta för företagets bästa. Vad har du för belägg för att det skulle vara ett politiserat beslut? – Det är en känsla jag har och med tanke på den offentliga debatt som har varit med många politiker och andra opinionsbildare som har uttalat sig mot Berner. Och har man tagit hänsyn till det då är det ynkedom tycker jag, säger Lisa Söderberg.
Alexander Norén och Erik Ridderstolpe

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".