Serbien får ny koalitionsregering

I Serbien har Socialistpartiet beslutat använda sin vågmästarroll för att stödja den pro-europeiska sammanslutningen, som leds av landets president, Boris Tadic. Därmed ser det ut som om Serbien inom kort kommer att få en ny, EU-vänlig, koalitionsregering.

Socialistpartiet, som tidigare leddes av den bortgångne Slobodan Milosevic, förenar sig med sina forna fiender i koalitionen För ett europeiskt Serbien.

Ledaren för den EU-vänliga koalitionen, president Boris Tadic, säger till nyhetsbyrån Tanjug att man har strukit ett streck över tidigare motsättningar, och att en ny regering kommer att bildas snart.

Förhandlingarna om vem som ska styra Serbien har pågått sedan parlamentsvalet i mitten av maj. De EU-vänliga krafterna fick fler röster än väntat i valet men ingen egen majoritet, och partiet som grundades av den nu bortgångne Milosevic använde först sin vågmästarroll för att förhandla med det nationalistiska EU-fientliga blocket, men de förhandlingarna strandade i helgen.

Relationen mellan EU och Serbien har varit särskild ansträngd sedan i februari, då Kosovo bröt sig loss från Serbien, med EU:s välsignelse och trots Serbiens bittra protester.

Nu dras säkert en kollektiv lättnadens suck i många europeiska huvudstäder. För även om Socialistpartiet har samma syn i Kosovofrågan som de EU-fientliga nationalisterna, så visar det sig nu att EU:s löften om bättre ekonomi och en plats i den europeiska gemenskapen väger tyngre.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se