Brist på körsnärer efter hot

Samtidigt som exportmarknaden av svenska pälsskinn har medvind är körsnärsyrket något som håller på att dö ut i Sverige. En starkt bidragande orsak är den ökande aktiviteten från djurrättsaktivister. Många körsnärer väljer att lägga ner och sluta tillverka plagg av päls eftersom de känner sig hotade.

– Det här är etsat med en syra. Sedan har man skrivit då ”försvinn”. En annan gång ligger det litervis med rödfärg, berättar körsnären Göran Larsson i Stockholm.

I sin atelje har han både låst dörr och övervakningskamera. Butiken har många kunder, men djurrättsaktivister hälsar också på ungefär en gång i månaden. En del ägnar sig åt fredliga manifestationer, andra åt skadegörelse.

– Man tar reda på var jag bor och var jag har mitt sommarställe och så vidare, säger Göran Larsson.

Han är inte rädd, säger han, men för många andra körsnärer är den här situationen den främsta anledningen till att sluta tillverka plagg av päls och stänga ner sina butiker.

– Man mer eller mindre hotar en hel yrkesgrupp att lägga av, hävdar Göran Larsson.

Enligt svenska Pälsbranschrådet finns det idag bara cirka 20 körsnärsföretag kvar. För 25 år sen var de över 100. Och färre blir det.

Arbetsförmedlingen beräknar att en stor del av landets körsnärer pensioneras de kommande två åren, och endast få nya kommer till.

Det tillverkas inte heller särskilt mycket päls i landet längre. Kunderna finns, men också pälsmotståndet.

Enligt polisen så är illegala djurrättsaktioner konstanta. De flesta handlar om skadegörelse, ett brott som i dagsläget inte är högprioriterat.

Djurrättsalliansen är en av de fredliga organisationer som bland annaat demonstrerar utanför Göran Larssons butik. Den ser inga problem med illegala aktioner, även om man själva inte utför sådana.

– Oavsett om individer bryter mot lagen eller inte eller skadar egendom så har inga människor kommit till skada, det är viktigt att poängtera, säger Djurrättsalliansens presstalesman Johan Carlsson.

Men pälsproduktionen kommer inte djurrättsaktivisterna åt, det säger Jörgen Martinsson, VD på Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund.

Exporten av svenska pälsskinn omsätter runt en halv miljard om året och djurrättsaktivismen gör ingen skillnad på det.

– Det påverkar inte efterfrågan på våra produkter, eftersom vi jobbar på en internationell marknad, enligt Jörgen Martinsson.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se