Miljonbonus till Volvochefer trots dalande vinst

Bonusar och andra förmåner för näringslivets ledarskikt är – än en gång – omdiskuterade. Debatten var given, också på Volvos bolagsstämma i Göteborg. Den sammanlagda summan för styrelsens arvoden nästan dubblerades, och koncernchefen Leif Johansson fick 2,7 miljoner kronor i bonus, trots fallande försäljning. Reaktionen från småspararna lät inte vänta på sig.
– Det får vara lite mer reality i det hela, tycker Aina Hansson som äger 125 Volvo b-aktier och därmed har 12,5 röster. Man kan inte bara skylla på att internationella chefer tjänar väldigt mycket, i så fall är de svenska cheferna ju väldigt dumma som stannar kvar här med så låga löner. De har ju alla chanser att sticka. – Jag tycker de får alldeles för mycket, säger Torsten Dalström, 45 b-aktier och 4,5 röster. Men jag kan nog inte göra någonting, a-aktierna har för stor röstkapacitet. Inget att sätta emot Nej, mot storägare som Skandia med över 6 miljoner röster eller Robur med dryga nio miljoner röster, så har Aina Hansson och Torsten Dalström och de andra småägarna inte mycket att sätta emot. Bonusar och höjda arvoden klubbas igenom och det går ju inte att blunda för det faktum att de som gör det oftast själva omfattas av liknande förmånssystem. Krav på bättre granskning Lars Erik Forsgård från Aktiespararna är mannen som ändå kan sätta lite mer kraft bakom dom många småägarnas krav. Han får också gehör för sitt förslag om en ersättningskommitté som ska syna principerna för ledningens förmåner, och kanske utarbeta nya. Koncernchefen Leif Johansson tycker dock att det redan idag finns en tillfredsställande kontroll av det. – Jag tror att aktieägarna i stort sett är nöjda med den redovisning vi gett. När försäljningen faller och aktieutdelningen ska vara oförändrad ett år till, hur hanterar du då att ta emot ytterligare 2,7 miljoner i bonus? – Det är ju en svår fråga. Man sätter alltid upp målsättningar i förhållande till den miljö i vilken man arbetar. När det går riktigt dåligt får man ingenting. Men vi gjorde ett betydligt bättre 2002 i jämförelse med 2001. Utdelningen ligger still Av denna relativa förbättring märks noll i utdelningen till aktieägarna. 8 kronor har den varit i tre år nu, och åtta kronor förblir den. En av dom grånade stämmodeltagarna dristar sig till att från talarstolen be om åtminstone lite till – ”en 25 öring skulle sitta fint som uppmuntran, goa herrn” – säger han. Men kravet möts av, visserligen varma, men ändå skratt. Och något annat hade han säkert inte väntat sig.
Kristina Hedberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".