Bush och Blair talar till irakierna

Storbritanniens premiärminister Tony Blair och USA:s president George Bush håller på torsdagskvällen ett tv-tal till det irakiska folket. Talet, som spelades in när de möttes i Nordirland häromdagen, ska sändas via en av den irakiska statstelevisionens tidigare kanaler.
De två ledarna presenterar sig själva i inslaget, och framför först huvudbudskapet att Saddam Husseins regim nu kollapsat. Sedan talar Bush och Blair om det som omvärlden redan hört många gånger, men som de nu vill ska nå det irakiska folket direkt. En del av den pr-kampanj som pågår samtidigt som kriget. Irakierna ska styra över sin framtid Mot en enfärgad bakgrund och utan de sedvanliga flaggorna eller andra symboler kring sig, förklarar de två att det är irakierna själva som ska styra över sin framtid och ta hand om landets oljeintäkter. Trupperna ska inte stanna längre än vad som behövs och att det inte handlar om ett religionskrig. Delade meningar om nyttan Här i USA beskriver Vita Huset tv-inslaget som en viktig del i informationen till irakierna. Men en politisk kommentator i amerikansk tv avfärdade det hela som propaganda som många irakier ändå inte kan se eftersom kriget slagit ut tv-nätet och elen på många håll. Början på mer media Men USA-koalitionen säger att den räknar med att sända några timmar varje kväll i irakisk tv, och planerar att inom kort, kanske redan till helgen, börja ge ut en daglig tidning i landet.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".