Högskolor backar efter kritik

Många högskolor och universitet som bestämt att ansökningar från personer utanför Europa inte ska prövas backar nu från beslutet efter kritik från Högskoleverket som säger att det vore ett lagbrott.

Till verket kommer nu svar från lärosäte efter lärosäte att alla ansökningar ska prövas.

– Vi ställdes inför ett dilemma och vi beslöt att anställer flera, vi försöker hinna med det här i tid. Risken är att vi inte hinner med det här i tid och då får vi se vad konsekvenser blir men vi tror att vi kan lösa det här. Jag får nu signaler från hela sektorn att man försöker arbeta så och blir vi inte klara då så får vi se vad som händer, säger Göran Bexell, rektor på Lunds universitet.

Ansökningarna till studier i höst vid svenska lärosäten från utlandet ökade i år bland annat i och med en ny engelskspråkig blankett på webben. Bara till Göteborgs universitet har uppemot 9 000 ansökningar kommit från personer utanför Europa berättar Mats Edvardsson som är chef för studentavdelningen där.

De utländska ansökningarnas meriter och betyg tar längre tid att värdera. Göteborgs universitet beslutade som många andra lärosäten att inte pröva ansökningar från personer utanför EU som ändå inte skulle hinna ordna uppehållstillstånd före terminsstarten. Men enligt högskoleverket är det ett lagbrott och därför backar nu högskolorna och universiteten enligt de svar som hittills kommit in till verket.

Nu gäller det att hinna hantera alla ansökningar så att samtliga cirka 300 000 sökande får antagningsbeskedet i tid. Mats Edvardsson på Göteborgs universitet ser fram emot en rejäl arbetspuckel de närmaste veckorna för att minska risken att antagningsbeskeden försenas.

– Vi får försöka göra allt för att ordinarie urval och den tidtabell som gäller för antagningen ska kunna hållas. Vi får arbeta övertid och ta in extrapersonal, säger Mats Edvardson.

Anna-Karin Ivarsson
anna-karin.ivarsson@sr.se