Varierande myggplåga i sommar

Mängden mygg kommer att variera starkt i Sverige i sommar. Från myggmuseet i Gällivare förundras man över att det är så lite mygg, medan man i områden som haft höga vattenflöden redan nu har stora mängder mygg.

– Det är vissa områden som har haft rejäla vårfloder, de har nog fått en hel del mygg också. Det är väl vissa ställen i Norrbotten och i nedre Dalälvsområdet, som har fått först en vårflod, sedan kom värmen och sedan kom myggen. På andra ställen kan det ha varit väldigt torrt och där finns det inte så mycket mygg, så det beror lite på var man befinner sig, säger Martina Schäfer, är myggforskare vid Uppsala universitet.

Vatten och värme är de faktorer som gynnar myggen. I klassiska myggområden, som nedre Dalälven, hade man en rejäl vårflod och där är myggplågan värre än på många år.

Men också Norrbottens kustland och ett område vid Sunne i Värmland ser ut att få mycket mygg i sommar, berättar Martina Schäfer.

I Sydsverige däremot tror hon att det blir lite mygg, eftersom hon inte fått några telefonsamtal med myggrapporter därifrån ännu.

– I fjol så regnade det ganska mycket under sommaren i Skåne och Halland, och då var det ganska många som ringde därifrån. I år har vi inte hört någonting än, så det betyder väl att det är ganska lugnt med myggen där nere just nu, säger Martina Schäfer.

Även om det rapporterats om mycket mygg från Norrbottens kustland, så är det inte alls på samma sätt längre norrut i länets inland eller i norra Lappland.

Det menar Lars Israelsson, som faktiskt titulerar sig mygg-guide. Han jobbar på myggmuseet i Gällivare.

– Vi hade ju trott att det skulle bli en bra myggsommar.

Då menar du mycket mygg?

– Ja, mycket mygg givetvis, men då har det varit nu en vecka med mycket kallt väder, så då har de varit försiktiga, myggen, och inte kläckts. Så vi räknar med att det är försenat en vecka, så förhoppningsvis kommer de till helgen. Annars så brukar myggen komma till oss i Lappland till midsommar, men nu är de lite försenade, säger Lars Israelsson, mygg-guide på myggmuseet i Gällivare.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se