Polen stoppade EES-avtal

Idag skulle de sista små pusselbitarna på plats för ett nytt handelsavtal mellan EU och Norge, Island och Lichtenstein, som står utanför unionen. Men till parternas förvåning så satte blivande EU-medlemslandet Polen stopp och det planerade undertecknandet blir uppskjutet.
Polen skapade oväntad dramatik i Bryssel idag bland de 100 förhandlarna från EU, de blivande medlemsländerna och de tre utanför. Förhandlingarna, som startade i januari har gått trögt, men huvuddragen var klara och bara de tekniska detaljerna skulle diskuteras idag i det så kallade EES-avtalet som reglerar tillgången till EU:s inre marknad. När de tio nya medlemsländerna, däribland Polen, hamnar bakom EU:s tullmurar blir handelsrelationerna helt annorlunda med Norge, Island och Lichtenstein, som står utanför. Den tullfria handeln kan inte fortsätta som tidigare. I utkastet till det nya avtalet så finns det ändå vissa tullfria kvoter för bland annat fisken från Norge och Island till Polen. Men de polska förhandlarna är inte nöjda och vill slippa ännu mer tullavgifter på lax, sill och makrill. 25 000 personer sysselsätts i fiskeförädlingsindustrin i Polen. Därför är det vikitgt att kunna importera lika mycket som tidigare för landet och slippa höga avgifter. Också andra blivande EU-länder står på Polens sida. Fortsatt frihandel med de nya EU-länderna har också varit Norges viktigaste krav och norske fiskeministern Svein Ludvigsen ser därför positivt på att Polen satt käppar i hjulen nu.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".