Klimatfrågan central på möte i Tällberg

På onsdagen möts forskare, affärsmän och politiker från hela världen i Dalarna, när årets upplaga av Tällberg Forum drar igång. Fokus ligger på klimatfrågan, och i samband med mötet startas ett arbete med att ta fram ett skuggavtal till det avtal om minskade utsläpp, som världens makthavare ska ha klart vid FN:s klimattoppmöte i Köpenhamn i december nästa år.

– Det finns all anledning att frukta att Köpenhamns-processen inte kommer att resultera i det avtal som vi behöver. Det avtal som löser problemet, säger Bo Ekman, som är ordförande för Tällberg Foundation som arrangerar mötet.

Det är en rad forskare från olika länder som ingår i arbetet med skuggavtalet, och tanken är att avtalet helt ska utgå från planeten och civilisationens bästa, och inte utifrån vad varje land kan tänka sig göra för att minska utsläppen.

Avtalet ska sen kunna fungera som en måttstock till vad världens regeringar lyckas förhandla fram. Skuggavtalet kommer också grundas på den allra senaste klimatforskningen, och inte det som FN:s klimatpanel lagt fram eftersom det redan är gammalt och leder politikerna fel i sina beslut, enligt Bo Ekman.

– Risken är att dagens politik kommer att grunda sig på gårdagens vetenskap. Vi måste korta avståndet mellan ny kunskap och politisk handling.

Arbetet med skuggavtalet inleds i och med att Tällberg Forum startar, men kommer inte att vara klart förrän i slutet av nästa år. Och den frågan är också långt i från den enda som ska stötas och blötas på detta massiva inspirationsmöte i Dalarna. Andra frågor är bland annat hållbara städer och klimatsmarta energisystem.

Det är över 450 deltagare, som ska trängas bland röda stugor och gröna hagar i den lilla byn Tällberg strax intill Siljan.

Forumet hölls för första gången om så i en blygsam skala på Bo Ekmans initiativ för 28 år sedan, och har sen dess vuxit i rejält, både i omfång och i betydelse.

Bland deltagarna i år finns inte minst den sydafrikanske ärkebiskopen Desmond Tutu, FN:s före detta generalsekreterare Kofi Annan, Jean Butcher från den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley och kung Carl XVI Gustaf.

Men frågan är vad alla dessa diskussioner leder till i praktiken, hur de kommer att påverka makthavarna som fattar de avgörande besluten i klimatfrågan.

Men där är Bo Ekman, vid Tällberg Foundation, optimistisk.

– Mina förhoppningar är att vi ska kunna föda fram idéer, modeller, koncept och slutsatser som man tar hänsyn till i de här processerna, säger Bo Ekman, ordförande för Tällberg Foundation, som arrangerar Tällberg Forum.

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se