”USA ska vara kvar trots brott mot folkrätten”

Många länder, däribland Sverige, anser att det var ett brott mot folkrätten att USA och Storbritannien inledde kriget mot Irak utan stöd av FN. Frågan är vilket folkrättsligt stöd det finns för koalitionen att stanna kvar i Irak när Saddam Husseins regim har störtats.
– Det är ingen skillnad i stöd mot när de gick in i Irak, det är samma läge. Nu är det ju så att man måste ta ansvar för det irakiska samhället så det inte övergår i anarki. Jag är lite oroad över dessa trupper som säger att ”vi är här för en militär insats” och struntar i det polisiära. Det kan snabbt övergå i en situation som bli ohållbar med krav på hämnd mot enskilda, utrensningar av olika slag, interna uppgörelser som fortsätter blodbadet, säger statsminister Göran Persson. – Om vi säger att det är en demokratisk skyldighet att se till att lag och ordning upprätthålls så har de en skyldighet även om de inte har någon folkrättslig grund för det. De bör ta sitt ansvar nu. Men hur ska man få ihop de båda ståndpunkterna att de inte har någon folkrättslig grund för att vara där, men om de tar sitt demokratiska ansvar så ska de vara där? – Det är mycket enkelt att förstå, jag tror ingen kan tänka sig att säga ”nu åker ni hem”. Utan nu har vi ett läge där Irak ligger vidöppet och blöder i alla avseenden. Att nu bara lämna landet vore att åstadkomma en situation tusen gånger värre än den vi nu har. – Kriget har börjat på ett felaktigt sätt och det får inte göras värre genom att avslutas på ett felaktigt sätt. Det folkrättsliga läget tycker jag hela tiden är klart, säger statsminister Göran Persson. Hur ska man förstå principerna i folkrätten om de är förhandlingsbara beroende på läget? – Det är de ju, det är det som är folkrätt, en internationell politisk tolkning. Skulle man ta upp frågan i FN:s säkerhetsråd i dag – hur man ska hantera den här fasen – så tror jag inte någon där skulle kräva att trupperna lämnar landet. Däremot skulle de kräva att FN ska in i återuppbyggnadsarbetet, och förhoppningsvis hamnar vi där.
Inger Arenander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".