Fler skattehöjningar de närmaste åren

Det väntar hårdare tider för hushållen. Trots årets skattehöjningar i kommuner och landsting, som var de största på 25 år, kommer det att krävas ytterligare höjningar de närmaste åren, spår Landstingsförbundet och Kommunförbundet.
Det här är något som riskerar att lägga krokben för en återhämtning av konjunkturen tror Hans Lindberg, prognoschef på statliga Konjunkturinstitutet. – Det innebär att hushållen inte kan räkna med lika snabba inkomstökningar som tidigare. Och ytterst är det här något som kanleda till att vi får en mer återhållsam konsumtionsutveckling än vad vi hade fått annars. Trots de kraftiga skattehöjningarna i landsting och kommuner i år fortsätter underskotten att öka. För att nå balans inom tre år skulle det behövas skattehöjningar på i genomsnitt 60 öre per intjänad hundralapp i kommunerna. Och nästan lika mycket i landstingen. Förutom att skattehöjningarna äter hål i hushållens plånböcker så ställer de också till problem för samhällsekonomin. När hushållen får mindre att handla för så blir tillväxten också lägre. Stefan Ackerby är chefsekonom på Landstingsförbundet, men arbetade tidigare på finansdepartementet. Och han är medveten om att skattehöjningarna innebär problem för den gamla arbetsgivaren. – Jag tror att man är ganska bekymrad på finansdepartementet. Det är ju så att höjda skatter har ett pris. Både konjunkturmässigt, med dämpad efterfrågan men också på sikt eftersom det bidrager till ett ökat skattetryck. Det har i sin tur effekter på arbetsutbud, sparande och investeringar, som kan hämma den ekonomiska tillväxten. Det låter som en återvändsgränd? – Ja, man kan inte lösa kommun- och landstingssektorns problem med enbart skattehöjningar. Jag tror att vi kommer att få se ett par år med fortsatta skattehöjningar. Men långsiktigt kan det inte vara en lösning, säger Stefan Ackerby.
Martin Ahlquist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".