Kurderna beordras lämna Kirkuk

En av de viktigaste ledarna för kurderna i norra Irak har på torsdagskvällen sagt att han tänker beordra sina trupper att lämna den viktiga staden Kirkuk. De kurdiska peshmergakrigarna intog Kirkuk tidigare idag trots att USA hade lovat Turkiet att inga kurder skulle gå in där.
Just nu finns 20 000 kurdiska peshmergakrigare i Kirkuk. Men de ska vara därifrån innan gryningen. Det har Jalal Talabani, ledaren för Kurdistans patriotiska union, beordrat. Kirkuk strategiskt viktigt Kirkuk är en knytpunkt för Iraks oljeindustri och strategiskt väldigt viktig. Turkiets regering är orolig för att kurderna ska utropa Kirkuk som huvudstad i ett framtida kurdistan. Tanken är att intäkterna från oljeindustrin i Kirkuk skulle kunna utgöra den ekonomiska basen för en sådan stat. Kirkuk ska överlämnas Men nu har peshmergakrigarnas ledare alltså beordrat sina trupper att överge staden och överlämna makten till de amerikanska trupperna. För USA skulle det lugna ner en annars annalkande konflikt mellan två viktiga allierade. Självmordsbombare i Bagdad I Baghdad dödades ett antal amerikanska marinkårssoldater och flera skades allvarligt på torsdagskvällen i ett självmordsattentat. Ögonvittnen säger att de såg en civilklädd man gå mot marinkårssoldaternas militärpostering. När han kom fram sprängde han flera handgranater som han hade surrat fast på sin kropp. Bagdad är ännu ej säkert En talesman för USA:s armé har bekräftat att ett självmordsattentat har ägt rum men inte hur många som dödats och skadats. Baghdad är fortfarande ett farligt ställe, sa militärtalesmannen. Det är tredje gången sedan krigets början som koaltionens soldater dödats i självmordsattacker. Sjukhus plundras På flera ställen i Bagdad pågår fortfarande strider och från alla delar av den irakiska huvudstaden rapporteras det om plundring av affärer och officiella byggnader. Fem regeringsbyggnader har under dagen stått i brand. Röda korset har slagit larm om att flera sjukhus har länsats på sängar, medicinsk utrustning och elektriska apparater. Shiamuslimsk ledare dödad Också på andra håll i Irak råder fullkomlig laglöshet. I staden Najaf dödades en av shiamuslimernas högsta ledare som precis hade återvänt till landet efter många år i exil i London. En folkhop högg ihjäl honom och en annan shiamuslimsk ledare i en moské.
Caroline Salzinger
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".