Regeringen försämrar maxtaxan

Maxtaxan på dagis försämras nästa år. Föräldrarna kan förlora tusentals kronor om året. Det framgår av regeringens finansplan, som presenteras på tisdag och som Ekot har läst. (Ekot)
Regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet har ju fått hård kritik för att de tänker spara på ersättningen till de sjuka. Men de tänker även spara på barnfamiljerna. Av den kommande finansplanen framgår att maxtaxan på dagis ska försämras. Nästa år ska staten spara 240 miljoner på det. Maxavgiften höjs Ändringen innebär att istället för att betala som mest 1140 kronor i månaden för det första barnet som går på dagis, kommer föräldrarna nästa år att få betala 1260 kronor. En försämring på 120 kronor i månaden alltså. Berör inte lågavlönade Och även för andra och tredje barnet ska maxtaxan höjas. Den försämringen är mindre, men sammanlagt kommer detta ändå att bli kännbart för många föräldrar. Ändringen berör enligt Ekots källor inte familjer där föräldrarna tillsammans tjänar mindre än 38 000 kronor i månaden. Inget besked om förädrapenning Många föräldrar har ju blivit upprörda för att regeringen dragit tillbaka ett löfte från valet. Den högsta ersättningen som föräldralediga kan få skulle höjas i sommar, men så blir det inte. Något besked om när den höjningen ska bli av ges inte i budgeten. Det står bara att ersättningen till föräldrarna ska höjas &rdqou;när det ekonomiska läget så medger&rdqou;. Besparingar på vuxenstuderande I budgeten gör regeringen också en nedskärning på kommunerna, som får mindre pengar att ge till vuxna som studerar på grundskola eller gymnasiet. Det här rekryteringsbidraget, som det brukar kallas, bantas med 700 miljoner kronor nästa år. Målet om sysselsättning nås inte De allra flesta andra nedskärningar är kända sen tidigare. Som Ekot berättat tidigare är regeringens bild av svensk ekonomi trots krig och lågkonjunktur ändå ganska ljus. Framförallt när det gäller nästa år. Men det ser mycket mörkt ut för regeringen att nå en del av sina mål. 80 procent av de vuxna svenskarna skulle ju ha ett jobb nästa år. Men nu räknar regeringen med att det målet inte ens nås två år senare, 2006. Då är sysselsättningen bara uppe i 77,8 procent, och det är långt från målet. För många socialbidragstagare Regeringen skulle ju också se till att färre skulle behöva socialbidrag. Nästa år skulle de vara hälften så många som 1999. Men inte heller det ser ut att gå. Regeringen skriver nu i finansplanen att om målet ska nås måste socialbidragstagarna bli 28 000 färre till nästa år. Ändå flaggar regeringen i budgeten för att den ska sätta upp ett nytt mål: att minska den statliga byråkratin för företagen.
Fredrik Furtenbach
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".