”SAS-besparingar rätt åtgärd”

Flygbolaget SAS besparingsprogram är ett steg i rätt riktning. Det säger Rigas Doganis, före detta ordförande och vd för Olympic Airways. Men för att bli konkurrenskraftigt måste SAS förutom att minska kostnaderna också öka sina inkomster.
Det verkliga problemet säger Rigas Doganis är att det är att det råder kris i flyget. En kris som handlar om att inkomsterna inte går i takt med kostnaderna. Och att skära kostnader är bara en del av lösningen. Den andra handlar om att kunna få inkomster, alltså passagerare som betalar tillräckligt för att täcka kostnaderna. Han menar att SAS problem handlar om att det är först nu bolaget börjar känna effekten av lågprisrevolutionen, som han kallar det. Lågprisbolagen som flyger till och från Skandinavien är inte alls så betydelsefulla som på rutter till och från exempelvis Storbrittanien och Irland. Där svarar de för ungefär 40 procent av alla flygningar. Men lågprisflygen blir fler även här och effekten i blir att passagerarna byter till dem, och biljettpriserna kommer att fortsätta att gå ner. Så frågan för SAS är, enligt Doganis om de trettioprocentiga nedskärningarna som ska vara genomförda till 2005 är tillräckliga för att hålla takten med de sjunkande biljettpriserna. Om SAS lyckas eller inte beror menar han på vilken strategi bolaget kommer att ha när det sätter sina priser. Traditionellt har SAS haft höga priser, och de höga priserna har täckt de höga kostnaderna. SAS kan inte bli ett lågprisbolag men måste se till att kostnaderna på de stora traditionella linjerna täcks av inkomsterna.
Pia Lille
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".