Opposition fängslad i Kuba

I Kuba har de senaste dagarna 75 oppositionella dömts till fängelsestraff på mellan 6 till 28 år. Den kubanska regeringen hävdar att det inte rör sig om några ”åsiktsfångar” utan om en grupp som finansierats och styrts av USA, och som dömts för handlingar vars syfte har varit att undergräva den kubanska staten.
Normalt brukar det vara Fidel Castro själv som för ordet när överraskande och svårbegripliga beslut ska förklaras för kubanerna och för omvärlden. Men den här gången var det den unge utrikesministern Felipe Perez Roque som fick uppgiften. Under en tre och en halvtimme lång framställning som senare visades på tv försökte han med en rad dokument bevis att de dömda, inte bara var finansierade, utan direkt styrda av USA. Vad som enligt den kubanska utrikesministern fick regeringens tålamod att brista. Det var när den nyutsedde chefen för USA:s diplomatiska representation i Havanna, inte bara gav dissidenterna fri tillgång till hans kontor och hem, utan också tog en rad initiativ för att ena de olika grupperna. Att ta stöd av en främmande makt för att undergräva staten är ett brott i alla länder, konstaterade Felipe Perez Roque, och som för att understryka hur väl informerad den kubanska staten är om oppositionens verksamhet, så visade han en video från rättegången. Där några av landets mest kända dissidenter avslöjat att de i själva verket är agenter, som hela tiden arbeta för den hemliga polisens räkning. Att de oppositionella på Kuba avfärdar den kubanske utrikesministerns argument är närmast självklart. Men de andra, de flesta, de som inte har någon kontakt med oppositionen, men som heller inte är några entusiastiska försvarare av regeringen. Hur reagerar de? José som arbetar på sjukhus. Han tror att de flesta accepterar domarna mot de oppositionella. Att ta emot pengar från USA kan bara skada deras sak, säger han. Han tycker visserligen att domarna är oproportionerliga, men han tolkar dem som ett budskap till USA att ändra politiken gentemot Kuba. Att arbeta på det här viset gör bara att förändringar omöjliggörs, säger han. Men för Josés hustru, Adela, som arbetar som förskolelärare. är det en annan sak som är viktigast. – Det här visar att man inte kan lita på någon i det här landet. Vare sig den man känner eller inte. Vem som helst kan vara en agent, så nu är det bara att hålla tyst om man vad man tänker, säger hon.
Lars Palmgren, Havanna
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".