Medvedev slår an försonlig ton mot väst

Rysslands president Dmitrij Medvedev slår an en försonligare ton gentemot väst än sin föregångare. Det framgår av en lång intervju inför mötet mellan EU och Ryssland i Sibirien i morgon, torsdag. I intervjun erkänner Medvedev också att Ryssland brottas med vissa problem.

– Vi har två specifika ryska problem. Det är fattigdomen och korruptionen, förklarade president Dmitrij Medvedev i en nära två timmar lång intervju med nyhetsbyrån Reuters.

Intervjun visade en betydligt mer försonlig president än föregångaren Vladimir Putin. Ingen hård retorik när det gäller försvarsalliansen Nato:s utvidgning i ryska intresseområden, inga attacker på baltiska länders historieförvrängningar eller på Georgien.

Men han talade klarspråk när det gäller ryska ekonomiska intressen att investera i andra länder, att Ryssland redan visat att det är ett land att räkna med i världsekonomin och att det inte går att stoppa ryska företags expansion i till exempel Europa.

– Ryssland bör få det utrymme och de möjligheter det förtjänar i världsekonomin, förklarade presidenten.

Han nuddade därmed något vid det missnöje som finns bland många ryska företag som hindrats i sin expansion inom till exempel energiområdet i Europa.

Det var den enda antydan av ryskt missnöje gentemot EU. Men mest talade Medvedev om möjligheterna till goda relationer och att ett avtal om partnerskap mellan Ryssland och EU snart kommer att vara i hamn.

Avtalet har fördröjts 18 månader mest beroende på EU-ländernas sinsemellan olika inställning till gas- och energijätten Ryssland.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se