SAL påverkar asiatisk ekonomi

I Asien och Stilla havsregionen fortsätter den svåra lungsjukdomen SAL att påverka ekonomisk tillväxt. I Hongkong har detaljhandel, hotell och restauranger drabbats hårdast medan telekom-industrin däremot noterat en uppgång.
Riskerna att bli smittade av det virus som sprider SAL, den akuta lungvägssjukdomen, har gjort att flera företag i asiatiska länder under de senaste veckorna låtit sina anställda jobba från sina bostäder. Det har i sin tur medfört en ökad efterfrågan på telekom-tjänster och datorer. Men det är av allt att döma de enda branscher som kunnat dra nytta av den grasserande epidemin som förorsakat minst 111 dödsfall i sex länder och nära 3 000 sjukdomsfall i omkring 20 länder. Ingen turism i Hongkong I övrigt är det tvärtom, det vill säga dystra besked från åtskilliga branscher, framför allt gäller det Hongkong. Där verkar också spridningen av SAL-smittan fortsätta med relativt stora tal dag för dag. Turistmyndigheten i Hongkong har tills vidare stoppat all marknadsföring. Ingen idé att försöka locka turister just nu. Hotellbokningar är nere på omkring tjugo procent av normal beläggning så här års. Detaljhandeln rapporterar femtioprocentig nedgång. Antalet avgångar från flygplatsen i Hongkong har sjunkit med en fjärdedel, samma sak med den ankommande trafiken. Flygbolag drar ner Det australiska flygbolaget Qantas kommer att minska sin personalstyrka med 1 000 på grund av minskad resandeström. Flygbolaget har omkring 35 000 anställda. Och Singapore Airlines har för första gången på 20 år varnat för eventuella avskedanden. För såväl Hongkong som Singapore beräknas verkningarna av SAL innebära klart sämre tillväxtsiffror för det innevarande året. Utländska firmor fortsätter att framför allt från Hongkong och Kina att sända hem anställda till respektive hemländer. Väldigt få tjänsteresor görs till de utsatta länderna.
Lars Gunnar Erlandsson Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".